Autolening herzien

Wilt u een autolening herzien, bijvoorbeeld omdat u het idee heeft dat u een te hoge rentevoet betaalt? Het is de moeite waard om online te berekenen wat een lagere rentevoet u op zou leveren, vooral wanneer het gaat om een hoog geleend bedrag. Gaat het bijvoorbeeld om een woonkrediet van €150.000? Een lagere rentevoet van 1% kan een voordeel van €1.500 per jaar opleveren. Het is wat dat betreft zeer de moeite waard regelmatig de rentestand in de gaten te houden. Wellicht kunt u de lening herzien en door middel van herfinanciering flink wat kosten besparen.

financiering auto en leningen voertuig tijdens een herziening lening

Lening herzien voor lagere rentevoet


U kunt een lening herzien om een lagere rentevoet voor uw krediet af te spreken, op het moment dat de rentevoet flink gedaald is sinds het moment dat u een overeenkomst heeft getekend. Betaalt u bijvoorbeeld 5% intrest per jaar over uw krediet en heeft u gemerkt dat de rentevoet is gedaald naar 3%? Dan is de kans groot dat u flink op de kosten kunt besparen, onafhankelijk van de hoogte van de lening. U kunt uw lening herzien naar het nieuwe lagere tarief, mits u de boete afkoopt die de bank u zal berekenen.

Het gaat om een boete die u betaalt vanwege de gemiste inkomsten voor de bank. Zou u de lening door laten lopen voor de hogere rentevoet? Dan had de bank immers meer ontvangen dan wanneer u de nieuwe rentevoet afspreekt en u maandelijks op de kosten gaat besparen. Dat betekent dat u een lening kunt herzien door een boete te betalen, waarmee u de bank als het ware compenseert voor het verlies aan inkomsten.

Het is de moeite waard om uit te (laten) rekenen hoe hoog de boete oploopt, zodat u dat vervolgens af kunt zetten tegen de besparingen op de intresten zoals die de komende tijd plaats zullen vinden. Slaagt u erin om 5 jaar lang op de kosten te besparen, in ruil voor een eenmalige boete die een stuk lager uitvalt dan de totale voordelen? U kunt de lening herzien, het is dan een goed idee om eenmalig een boete te betalen om de kosten op termijn op die manier flink te drukken. Dit betekent dus dat u eenmalig een investering doet in de vorm van de boeterente.

Dankzij de lagere intresten die u betaalt, kunt u maandelijks op de kosten besparen. Maar de lening herzien verandert niets aan de aflossingen die u dient te doen, het bedrag dat u dient terug te betalen blijft uiteraard gewoon gelijk. U bent dus zelf in staat om uit te rekenen (en om u door uw geldverstrekker voor te laten rekenen) of het herfinancieren van de lening gunstig is.

kosten herziening lening voertuig financiering

Wat is herfinanciering?

Een herfinanciering lening wil zeggen dat u momenteel al een financiering heeft lopen, maar dat u het restant van uw financiering eigenlijk over wilt gaan zetten naar een andere aanbieder. Door middel van een autolening overzetten, kunt u hoogstwaarschijnlijk profiteren van een lagere rentevoet. Dat is in ieder geval een logische gang van zaken wanneer er inderdaad sprake van een herfinanciering is, want anders gaat u natuurlijk niet de moeite nemen om een herfinanciering in gang te zetten als u er niet financieel op vooruit zou gaan met uw autolening.

Wanneer lening herzien?

Wanneer u een lening afsluit, doet u dat tegen de rentevoet die van kracht is op het moment van de ondertekening. Rentevoeten veranderen sterk over de tijd. Wanneer een de rentevoet wordt verlaagd, is het gunstig om uw lening te laten herfinancieren zodat u kan lenen tegen de huidige rentevoeten.

Bijvoorbeeld, u heeft een jaar geleden een auto gekocht. Het resterende bedrag wat u nog moet afbetalen bedraagt €30.000. De rentevoet die van kracht was op het moment van ondertekenen was 5,99%. De resterende looptijd is 48 maanden. U wil de lening voor auto laten herfinancieren met het resterende bedrag die u nog moet afbetalen. U kiest voor de goedkoopste autolening van 2,99% JKP. Dit betekent dat u €40,51 per maand zal besparen. (€704,41 – €663,90). U bespaart in het totaal over de volledige 4 jaar € 1.944,48 aan interesten.

De herfinanciering zou uiteraard altijd – linksom of rechtsom – een verbetering van de lening tot gevolg moeten hebben. Dit kan enerzijds zijn dat de lening beter betaalbaar wordt en anderzijds zou dit kunnen zijn dat er interessante voorwaarden voor u aan de lening zijn gekoppeld. Indien u eventueel een herfinanciering overweegt is dat dus hetgeen dat uw aandacht zou moeten krijgen. De herfinanciering is dus in ieder geval een zeer gunstige mogelijkheid die u heeft om naderhand dus uw autokrediet goedkoper te kunnen maken en tijdens de duur van uw autolening is het dan ook wijs altijd de rentevoeten te blijven bekijken bij de aanbieders.

Openstaande schuld herfinancieren

U heeft natuurlijk bij uw autofinanciering op het moment van herfinancieren het nodige afgelost op uw lening, dus dat deel blijft uiteraard gewoon afgelost. Slechts het deel dat u nog open heeft staan zal mee worden genomen bij de herfinanciering en dit bedrag zult u dan dus bij uw nieuwe aanbieder gaan lenen voor uw autolening. Op die manier lost u dus verder niets te veel af, maar zult u het laatste deel dus waarschijnlijk wat lagere maandlasten krijgen bij de lening.

U heeft voor uw auto lening uiteraard ook op voorhand een overeenkomst afgesloten en op het moment dat u er dus voor kiest om het restant van uw lening bij een andere partij onder te brengen breekt u met uw overeenkomst. In de voorwaarden is terug te vinden wat dit voor gevolgen voor u heeft en als dit bijvoorbeeld in de vorm van een boete plaatsvindt kunt u het beste berekenen wat uw voordeel is dat u met een herfinanciering behaalt.

Leningen samenvoegen als herfinanciering

Wanneer u voor een herfinanciering kiest kunt u ook leningen samenvoegen. Uiteraard kan dit alleen van toepassing zijn als u dus meerdere soorten leningen heeft. Door te kiezen voor een herfinanciering en de leningen op die manier samen te voegen wordt het geheel voor u een stuk overzichtelijker en wellicht dat u hiermee ook voordeel kunt behalen. Het komt veel voor dat consumenten diverse leningen hebben voor uiteenlopende zaken. De leningen samenvoegen is dan wellicht een goed plan, mits dit uiteraard niet betekent dat u plotseling veel hogere maandlasten heeft. Leningen samenvoegen als herfinanciering kunt u natuurlijk doen bij de geldverstrekker waar u momenteel uw leningen bij heeft lopen (als dit slechts 1 geldverstrekker is), maar u kunt ook kijken wat andere geldverstrekkers u op het gebied van leningen samenvoegen als herfinanciering kunnen aanbieden.

herfinancieren lening voor een financiering nieuwe auto

Veelgestelde vragen

Kan ik meerdere leningen herzien?

Ga goed na wat er mogelijk is qua aflossing. Het is wellicht mogelijk om verschillende kredieten samen te voegen binnen een nieuwe lening. Heeft u bijvoorbeeld 3 leningen lopen die samen goed zijn voor een bedrag van €10.000? Indien u daar een hoge rentevoet over betaalt kunt u de leningen herzien door een nieuw krediet voor dit bedrag af te sluiten. U betaalt daarover dan lagere intresten, terwijl u het geleende geld kunt gebruiken om de oude leningen af te lossen. Dit is uiteraard alleen mogelijk indien u die oude leningen zonder problemen vroegtijdig kunt aflossen.

Hoe kan ik mijn lening (laten) herzien?

U kunt eenvoudig online een verzoek tot herzien indienen, de bank gaat daar dan voor u mee aan de slag. U kunt eerst een aanvraag doen om de boete te laten berekenen, of direct een verzoek tot het herzien van de lening aanvragen. Op die manier zorgt u ervoor dat u een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is en wat dat u aan de andere kant zal kosten. Wilt u de lening herzien en levert dat een lagere rentevoet op? Dan kunt u eenvoudig besparen op de kosten van het auto krediet, zodat u daar voortaan meer voordelig gebruik van kunt maken.

Kan herfinanciering ook gunstig zijn voor een hypothecaire lening?

Een herfinanciering hypothecaire lening kan heel interessant zijn op het moment dat u gebruik van een lagere rentevoet kunt maken. Zeker op een groot bedrag als bij de hypothecaire lening, waarvan doorgaans sprake is, kan zelfs een iets lagere rentevoet toch al voor de nodige positieve verschillen in de maandelijkse kosten zorgen. Van een herfinanciering van een hypothecaire lening kan zowel intern als extern sprake zijn, wat dus inhoudt dat u eventueel ook de mogelijkheid heeft om uw hypothecaire lening intern te herfinancieren, zonder dus naar een andere geldverstrekker te verkassen. Of dit net zoveel voordeel op kan leveren als een herfinanciering bij een andere geldverstrekker zult u natuurlijk uit moeten zoeken. Als u al een lage rentevoet heeft is een herfinanciering wellicht niet aan de orde.

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be