Autoverzekering

Een autoverzekering regelt u los van een autolening en is een soort verzekering die de kosten van schade aan of verlies van een voertuig dekt. De belangrijkste functie ervan is het bieden van financiële bescherming tegen fysieke schade en/of lichamelijk letsel als gevolg van aanrijdingen in het verkeer en tegen de aansprakelijkheid die daaruit zou kunnen voortvloeien.

autoverzekering berekenen en autoverzekering simulatie bij het aanvragen van een autoverzekering

Wie moet een autoverzekering afsluiten?

Wanneer u een auto bezit, is het wettelijk verplicht deze te verzekeren. Dit betekent dat u en andere bestuurders zullen worden gedekt in het geval van een ongeval. 

Moet ik een autoverzekering afsluiten als ik een voorlopig rijbewijs heb? In principe maakt een verzekeraar geen onderscheid tussen een voorlopig en een definitief rijbewijs. In de praktijk echter, als men net geslaagd is voor het rijexamen, zullen verzekeraars waarschijnlijk een hogere verzekeringspremie vragen. Dit kan worden verklaard door het hogere risico op ongevallen.

Waarom moet ik een autoverzekering afsluiten? 

Waarom heeft u een autoverzekering nodig? Een verzekering is een middel waarmee mensen risico’s overdragen van zichzelf naar iemand anders. In het geval van een autoverzekering betaalt u een premie aan een verzekeringsmaatschappij in ruil voor financiële compensatie in het geval van ongevalsgerelateerde kosten. 

Er zijn andere dingen die een autoverzekering ook kunnen dekken. Bijvoorbeeld zaken als diefstal of vandalisme waarbij er schadeherstel nodig is. Het geeft soms ook dekking voor zaken als schade aan andere voertuigen of eigendom veroorzaakt door uw auto.

De burgerlijke aansprakelijkheid autoverzekering is de verzekering met de minste dekking en is een wettelijk verplichting. Ze dekt lichamelijke schade en materiële schade die u met uw auto aan derden toebrengt.

Autolening en autoverzekering

Het is niet zo dat u een autolening en een autoverzekering kunt afsluiten bij dezelfde aanbieder, al zou dat natuurlijk wel erg handig zijn. Nee, u moet beide zaken dus apart benaderen, maar u zorgt er het beste wel voor dat u zowel de lening als ook de verzekering ongeveer tegelijkertijd rond heeft. Offertes vergelijken is zowel op de lening als op de verzekering van toepassing en omdat u dus die mogelijkheid heeft kunt u in ieder geval altijd wel een goedkope autolening en een goedkope autoverzekering gaan afsluiten.

Wat dekt mijn autoverzekering? 

Wanneer u op zoek bent naar auto verzekering, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende soorten auto verzekering, en elk type is ontworpen om u te beschermen op verschillende manieren. Als u niet duidelijk bent over wat uw exacte behoeften zijn, kunt u uiteindelijk betalen voor meer dekking dan je nodig hebt. 

 Burgerlijke aansprakelijkheid

Als u over een voertuig beschikt bent u verplicht minimum een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) aan te gaan. Burgerlijke aansprakelijkheid is uw wettelijke verplichting om te betalen voor schade veroorzaakt door nalatigheid, onachtzaamheid of een fout. Deze verzekering dekt de lichamelijke en materiële schade die u met uw wagen aan derden toebrengt.

Het eenvoudigste voorbeeld van deze burgerlijke aansprakelijkheid komt uit een auto-ongeluk: als u iemand aanrijdt met uw auto en hem verwondt, dan bent u aansprakelijk voor de veroorzaakte schade. U moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen. De verzekering zorgt er dus voor dat zij deze schade voor u betalen.

Kleine omnium of mini-omnium

Verschillende soorten verzekeringen komen tegemoet aan verschillende behoeften. De goedkoopste omnium verzekering is de mini-omnium. De mini-omnium is een vrij uitgebreide autoverzekering die uw nieuwe of gebruikte auto dekt voor schade veroorzaakt door brand, (poging tot) diefstal, ruitbreuk, natuurgeweld en bijkomende gevaren zoals botsing met dieren en kettingbotsing. 

Waarin verschilt de mini-omnium van de grote of full-omnium? De mini-omnium is niet genoeg om u te beschermen tegen alle mogelijke ongelukken die kunnen gebeuren met uw auto. De extra’s worden hieronder beschreven. 

Grote omnium of full-omnium

Het algemene onderscheid tussen een full-omnium en een mini-omnium is dat de full-omnium schade aan uw auto dekt die door u is veroorzaakt. De mini-omnium daarentegen dekt enkel schade die door andere bestuurders is veroorzaakt. Dit verschil kan subtiel zijn, maar het is belangrijk in de zin dat het bepaalt of de aanbieder van uw autoverzekering betaalt voor reparaties aan uw auto. 

burgerlijke aansprakelijkheid ba is belangrijk bij waarborg materiële schade

Autoverzekering vergelijken, waarop letten? 

Om een goedkope autoverzekering te vinden, moet u weten wat u zoekt. Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende niveaus van dekking. Daarom is het belangrijk om autoverzekeringen goed te vergelijken en te zoeken naar het beste beleid. Sommige bieden lage premies, maar hebben veel beperkingen op de dekking; andere hebben hoge premies, maar bieden royale uitbetalingen in geval van een ongeval. Idealiter wilt u het beste voor uw geld: voldoende dekking tegen een prijs die uw budget niet te boven gaat. 

grafiek gemiddelde prijs van een autoverzekering per leeftijd en dekking. 
jonge bestuurder

De prijs van een autoverzekering wordt beïnvloed door verschillende factoren. In de meeste gevallen kunt u verwachten dat de premie daalt naarmate u ouder wordt. Jonge bestuurders betalen vaak een hogere premie, omdat verzekeraars het risico hoger inschatten dat een jonge bestuurder een auto ongeval veroorzaakt. In de grafiek wordt de gemiddelde prijs van een autoverzekering per leeftijd en dekking getoond.

De beste vergelijking maakt u door autoverzekering simulaties aan te vragen. Gratis online autoverzekering simulaties kunnen geweldige hulpmiddelen zijn voor het vergelijken van verschillende aanbieders en plannen. Een goede simulator zal u een reeks vragen stellen over uzelf, uw auto en uw rij-ervaring, zodat het de beste prijs voor u kan berekenen.

Wat heb ik nodig om een autoverzekering af te sluiten.

U moet bereid zijn om de verantwoordelijkheid op u te nemen om elke maand uw premie te betalen, uw polis te onderhouden volgens de voorwaarden, en samen te werken met de verzekeraar wanneer ze u om informatie vragen. Zij houden zich aan hun deel door te betalen voor schade die u veroorzaakt bij een ongeval, evenals het dekken van eventuele kosten in verband met schade aan uw eigen voertuig. 

Daarnaast zijn er een aantal documenten die vereist zijn bij het aanvragen van u autoverzekering. 

  • De verzekeringsofferte als u die al gekregen hebt.
  • Uw identiteitskaart (of een kopie van de voor- en achterkant).
  • Uw rijbewijs (of een kopie van de voor- en achterkant).
  • Uw schadeattest als u al een autoverzekering had.
  • Het formulier ‘aanvraag om inschrijving van een voertuig’ (via de garage of de privé-verkoper) dat volledig ingevuld en ondertekend is.
  • Als u uw auto omnium wil verzekeren;
    • Het attest ‘staat van het voertuig voor verkoop’ voor een tweedehandsauto.

Waar geldt mijn autoverzekering?

Als u naar het buitenland reist, is het belangrijk te weten of uw autoverzekering u beschermt bij een ongeval. Helaas is er geen universeel antwoord op die vraag omdat de polissen per verzekeraar of verzekeringsmaatschappij verschillen. Reist u echter binnen de EU, dan dekt uw BA autoverzekering tenminste de schade bij een auto-ongeluk waarvoor u verantwoordelijk bent. De BA-autoverzekering dekt de schade bij een auto-ongeval.

Een omnium verzekering dekt in de meeste gevallen schade aan uw voertuig, inclusief vandalisme, in heel Europa. Als u echter buiten de Europese Unie reist, moet u aan de grens van dat land een aanvullende verzekering afsluiten. Deze nieuwe verzekering heeft niets te maken met uw autoverzekering in België of met uw verzekeringsmaatschappij. Dit is een heel nieuw contract; uw vertrouwde verzekeraar is er dus niet verantwoordelijk voor. U kunt uw verzekeraar wel vragen naar de procedures voor het aanvragen van een autoverzekering in landen buiten de Europese Unie. U kunt ook contact opnemen met het consulaat van de bestemming in ons land.

autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid en bonus malus bij een verzekerde voertuig
en een erkende hersteller

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een autoverzekering?

De prijs om een lening aan te gaan varieert sterk afhankelijk van een verscheidenheid aan factoren, waaronder de leeftijd van de bestuurder, rij-record en schadevrije jaren. 

In het algemeen kunt u verwachten ongeveer € 30 tot € 40 per maand te betalen voor de verzekering, afhankelijk van de waarde van uw auto en de hoeveelheid dekking die u wenst. 

Het maandelijks bedrag kan echter oplopen tot meer dan € 100. Hoe duurder uw auto is, hoe meer hij u zal kosten. Een lening voor een lease-overeenkomst, tweedehandsauto of als u jonger dan 25 jaar bent, zal u meer kosten. 
U kan online
uw autoverzekering simuleren om zo de prijzen van de verschillende kredietverstrekkers na te gaan. 

Wat is de goedkoopste autoverzekering?

Het is moeilijk om specifiek te zeggen welke autoverzekering het goedkoopst of het best is. Er zijn enorm veel factoren die de hoogte van de premie zal beïnvloeden. De eenvoudigste manier voor u om de beste verzekering voor uw budget te vinden, is het gebruik van een simulatie voor uw autoverzekering. 

Wat dekt omnium autoverzekering?

Een full-omnium autoverzekering is een type autoverzekering dat de bestuurder, de auto en eventuele passagiers of voetgangers die betrokken zijn bij een ongeval dekt.

Het omvat diefstal en vandalisme, botsing schade, schade aan de voorruit, persoonlijke letsels. Er bestaat ook een mini-omnium die geen schade aan uw voertuig dekt die door uzelf veroorzaakt is.

Hoe moet ik mijn autoverzekering opzeggen?

Wanneer u geen actie onderneemt, wordt uw autoverzekering op het einde van de verzekeringsperiode stilzwijgend verlengd worden. Wilt u van verzekeraar veranderen en uw autoverzekering opzeggen? Dan moet u ten minste drie maanden voor het verstrijken van de lopende periode een aangetekend schrijven sturen naar uw verzekeraar. Hierin moet u vermelden dat u uw autoverzekering wenst op te zeggen.

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be