Hoe kan ik mijn auto financieren?

Wanneer u zich in de markt bevindt voor een nieuwe auto, hebt u waarschijnlijk al gehoord over verschillende financieringsmethoden – van het gebruik van een lening tot het betalen uit eigen zak voor de volledige aankoopprijs. Er zijn verschillende variabelen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste soort financiering. Hieronder vindt u alle verschillende financieringsmogelijkheden met alle nodige informatie.

opties autofinanciering

Optie 1: Auto zelf financiering

Eén manier om je auto te financieren is door het zelf te doen. Op deze manier koopt u dus een autozonder rente.  Als u niet zeker weet hoeveel geld u kunt bijdragen en u uw bank niet om een lening wilt vragen, is het een optie om het geld zelf te sparen over een langere periode. Als u genoeg gespaard hebt, kan u naar een dealer gaan en een auto kopen met contant geld. Het voordeel van op deze manier een auto kopen is dat u geen rente betaalt over het geld dat u bij de bank of kredietunie leent, wat u na verloop van tijd veel geld kan besparen. Ook al kan het langer duren om uw auto op deze manier te kopen, u zal in staat zijn om van het terrein af te rijden zonder geld verschuldigd te zijn en zonder maandelijkse betalingen te hoeven doen.

Optie 2: Private leasing

Een tweede optie is private leasing, wat al een tijdje bestaat, maar nu door steeds meer autokopers wordt gebruikt. Deze vorm van financiering is over het algemeen goedkoper dan leningen, maar er komt geen schuld bij kijken. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het terugbetalen van dat geld in de toekomst. 

Hoewel u nog steeds maandelijkse betalingen doet zoals via een financiering bij de bank of op afbetaling bij de verkoper, gaan uw betalingen rechtstreeks naar het leasebedrijf. Uw leasecontract omvat meestal een optie om de auto aan het einde van uw leasecontract te kopen. U hebt geen eigendomsbelang in de auto zelf en geen inspraak in het onderhoud of de reparatie ervan, maar u kunt nog steeds profiteren van alle voordelen van het rijden in een nieuwe auto zonder alle risico’s van eigendom op u te nemen. 

Optie 3: Financiering bij autodealer

Wanneer u naar de autodealer gaat, heeft u de mogelijkheid om rechtstreeks via hen te financieren. Wanneer u rondkijkt voor een auto, is het belangrijk te begrijpen dat de financiering door de dealer niet hetzelfde is als bij een bank. De rente en de duur van de lening zijn vaak beter bij een bank, maar de voorwaarden zijn soms slechter. Als u niet flexibel kunt zijn met de voorwaarden van uw lening, dan kan het een goed idee zijn om uw auto op afbetaling bij de verkoper aan te kopen. De meeste mensen kunnen echter rentevoeten onder 5% vinden voor maximaal vijf jaar als ze rondkijken. 

Optie 4: Auto financieren met een lening 

Een lening is een contract voor de directe betaling van geld en u bent verantwoordelijk voor de terugbetaling ervan aan de kredietgever. De kredietgever kan een bank, een kredietunie of een andere financiële instelling zijn. Een lening is geen aanbod van krediet of een kredietlijn – het is een wettelijke overeenkomst en moet op een bepaald moment worden terugbetaald.

Een lening bij een bank is de gemakkelijkste manier om uw voertuig te financieren, aangezien veel banken speciaal voor dit doel leningen aanbieden. U kan er ook voor kiezen om een kleine lening aan te vragen als u niet het volledige bedrag dient te financieren. De berekende rentevoet hangt af van de kredietwaardigheid en de financiële instelling – hoe gerenommeerder deze is, hoe lager de rentevoet zal zijn. Kredietverenigingen kunnen vaak lagere tarieven bieden dan banken, omdat zij geen winstoogmerk hebben. 

achterstelde lening aanvragen

Soorten leningen 

Er zijn veel verschillende soorten leningen die kunnen worden gebruikt voor de financiering van de aankoop van een auto.

Persoonlijke lening

In tegenstelling tot een lease of financiering via een dealer, kan een persoonlijke lening worden gebruikt voor zo ongeveer alles wat je wilt. Het is ook veel flexibeler dan de meeste autoleningen. Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om elk voertuig dat u wilt te financieren, draagt geen negatief eigen vermogen, en heeft geen hogere rente dan creditcards. 

Er zijn verschillende soorten leningen die u kunt gebruiken om een auto te kopen. Sommige daarvan zijn persoonlijke leningen, die gedekt of ongedekt kunnen zijn. U kan ook een kleine persoonlijke lening krijgen voor slechts €2.000, wat perfect is voor de aankoop van je eerste auto of een gebruikte auto van een particuliere verkoper.

Lening op afbetaling

Goedkope of betaalbare leningen op afbetaling zijn een geweldige manier om de auto te krijgen die je nodig hebt wanneer je het geld niet beschikbaar hebt. De rentepercentages zijn meestal lager dan bij bijvoorbeeld kredietkaart op afbetaling, waardoor ze betaalbaarder zijn voor je budget

Wat is een lening op afbetaling? Een lening op afbetaling is een type lening waarmee u uw schuld in meerdere betalingen over een langere periode kunt terugbetalen. Deze leningen variëren meestal van zes maanden tot vijf jaar, hoewel er uitzonderingen op deze regel zijn. Het belangrijkste voordeel van leningen op afbetaling is dat u het geld dat u verschuldigd bent in lagere maandelijkse betalingen kunt afbetalen dan bij de meeste andere soorten leningen het geval is. U hoeft zo dus geen rente te betalen over een grote som geld in één keer, wat anders is dan uw typische autolening of leasing. 

Dit kan consumenten helpen die niet veel extra geld hebben aan het einde van elke maand. Bovendien zijn deze leningen vaak gemakkelijker te krijgen dan andere soorten, omdat ze meestal geen uitgebreide kredietcontrole vereisen. De lengte van de lening stelt leners ook in staat hun betalingen in de tijd te spreiden, zodat ze het geld kunnen terugbetalen zonder zich verder in de schulden te steken.

Verkoop op afbetaling

Een verkoop op afbetaling is een eenvoudig contract tussen een koper en een verkoper. In de meest eenvoudige vorm betaalt de koper een aankoop in de loop van de tijd af, met rente over het onbetaalde saldo. 

Een auto kopen op afbetaling zonder rente kan door gebruik te maken van diensten van derden. Deze diensten nemen uw aanbetaling en voegen deze toe aan uw leensaldo, waardoor een lening met hogere maandelijkse betalingen ontstaat. Dit kan een optie zijn die het overwegen waard is als u weet dat u zich de hoge maandelijkse betalingen kunt veroorloven. 

Houd er echter rekening mee dat u waarschijnlijk elk voorschot dat u van derden krijgt, moet terugbetalen. Daarnaast zal de rentevoet van die lening waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer u de lening rechtstreeks zou krijgen. U moet een deskundige raadplegen over de vraag of dit type lening al dan niet geschikt is voor u, aangezien er veel factoren zijn waarmee u rekening moet houden bij het nemen van dit type beslissing.

Ballonkrediet

Wanneer u een auto koopt op ballonkrediet, gebruikt u deze in wezen als aanbetaling op uw voertuig. In deze situatie betaalt de koper alleen de rente op de lening, maar na een bepaalde tijd (meestal drie tot vijf jaar) moet hij het resterende saldo van de lening afbetalen. Het is een aantrekkelijke optie voor mensen die zich geen grote aanbetaling kunnen veroorloven. 

Het is echter belangrijk op te merken dat uw voertuig weer in beslag kan worden genomen als u niet genoeg betalingen doet of als u ze helemaal mist. U moet er ook voor zorgen dat u begrijpt hoe ballonkrediet werkt voordat u het overweegt, omdat het uw opties kan beperken bij toekomstige aankopen. Als u bijvoorbeeld uw auto wilt inruilen voor een nieuwe voordat u de lening volledig hebt afbetaald, is dit type financiering misschien niet ideaal voor u.

Private Lease

Leasen is een populair alternatief geworden voor het kopen van een auto. Het kan een geweldige optie zijn voor mensen die zich geen zorgen willen maken over onderhoud, reparaties en de toekomstige waarde van hun auto. Leasen is ook nuttig voor mensen die graag om de paar jaar een nieuwe auto willen hebben zonder de hele prijs vooruit te betalen. Er zijn ook enkele nadelen aan leasing: u moet extra kosten en rente betalen, en u moet het voertuig aan het einde van uw leaseperiode terugbrengen of “uitkopen”. 

Mini lening

Minileningen zijn een gemakkelijke, particuliere manier om kleine bedragen te lenen. Ze worden meestal “mini” genoemd omdat ze kleiner zijn dan traditionele leningen en een kortere terugbetalingsperiode hebben. Een minilening kan op elk moment worden afgesloten en vereist geen kredietcontrole. 

Als je snel geld nodig hebt zonder afhankelijk te zijn van een derde partij om te lenen, overweeg dan om je eigen geld te gebruiken of te kiezen voor een kleine snelle lening bij  vrienden of familieleden.

Onderhandse lening

Hoe kan je een lening aanvragen zonder een bank? Heel simpel, via een onderhandse lening of een lening tussen particulieren. Een onderhandse lening is een lening  waarbij je geld leent van particuliere bronnen – bijvoorbeeld familie of vrienden. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt om het bedrag en de rente terug te betalen. Een onderhandse lening zonder rente is dus ook mogelijk en is puur afhankelijk van de afspraken die u maakt.

onderhandse lening aanvragen

Voorwaarden autolening

De eisen voor een autolening verschillen per kredietverstrekker. De beste manier om erachter te komen wat uw opties zijn, is door te gaan kijken naar verschillende kredietverstrekkers en hun eisen. U kunt de websites van banken, kredietverenigingen en andere soorten kredietverstrekkers bezoeken om meer te weten te komen over hen en de leningen die zij aanbieden, inclusief uw geschiktheid voor een autolening.

Tips bij het financieren van uw auto 

Of u nu een nieuwe of een gebruikte auto wilt kopen, de financiering ervan is een grote beslissing. En zoals de meeste grote beslissingen in het leven kan het best eng zijn om die te nemen. Hier zijn 5 tips om in gedachten te houden wanneer u overweegt uw nieuwe auto te financieren.

  • Weet wat u wilt kopen voordat u gaat zoeken naar financiering.
  • Hoeveel moet u uitgeven aan de auto?
  • Laat u niet overhalen tot onnodige extra’s of upgrades.
  • Ken het verschil tussen lening- en leasetermijnen.
  • Kijk naar de kleine lettertjes.

Veelgestelde vragen 

Kan ik mijn aankoop annuleren als ik geen lening ontvang?

Als het gaat om de aankoop van roerende zaken zoals een auto, caravan of motorfiets, enz. bestaat er geen wettelijke bedenktijd. De koop annuleren hangt dus af van de autohandelaar bij wie u uw auto bestelt. De voorwaarden van de dealer zijn dus erg belangrijk. Als u het niet eens bent met de voorwaarden, zorg er dan voor dat u geen auto bestelt/aankoopt bij die specifieke dealer. 

Kan ik een lening samenvoegen?

Het samenvoegen van leningen wordt gedaan door een bank die al uw huidige leningen samenvoegt en u één unieke lening presenteert. Zo hebt u slechts één lening met dezelfde vaste rentevoet en dezelfde looptijd, aangepast aan uw behoeften en financiële situatie.

Door al uw leningen samen te voegen tot één lening kunt u elke maand wat geld besparen, omdat u slechts één aflossing hoeft te doen in plaats van meerdere aflossingen. Je profiteert er ook van dat je slechts één kredietverstrekker hebt, die je een betere deal kan aanbieden dan de leningen die bij afzonderlijke leningen horen.

Wat is de beste autolening?

Als je in de markt bent voor een nieuwe auto en financiering nodig hebt, krijg je te maken met veel keuzes als het gaat om je financieringsopties. Er zijn talloze soorten leningen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Om te beslissen welke de beste autolening is weeg je de voor- en nadelen best zo zorgvuldig mogelijk af.

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be