Hoe vraag ik een autolening aan?

Het aanschaffen van een auto is vaak een grote uitgave. Wanneer u de auto niet in één keer zelf kunt betalen, zijn er verschillende soorten leningen die u kunt afsluiten. Een lening aanvragen loopt bij elke kredietverstrekker uiteen. Het is daarom slim om goed na te denken over welke lening u kiest. Maar hoe werkt de aanvraag nou eigenlijk? Lees dit in deze blog.

autofinanciering aanvraag starten

Lening aanvragen, hoe werkt dat?

Het is eenvoudig om een autolening te krijgen als u een goed krediet hebt en regelmatig op tijd betaalt. U kunt een autolening online, telefonisch of persoonlijk bij uw plaatselijke bank aanvragen. U moet enkele persoonlijke gegevens verstrekken, zoals uw naam, adres en burgerservicenummer. U moet ook een kredietaanvraag invullen en eventueel bewijsstukken zoals loonbrieven voorleggen. Nadat u uw aanvraag hebt ingediend, wordt deze beoordeeld door de kredietverstrekker, die beslist of uw lening al dan niet wordt goedgekeurd.

Wat heb ik nodig om een autolening aan te vragen? 

Wanneer u een lening aanvraagt, moet u bewijzen dat u in staat bent deze terug te betalen. Eerst zullen kredietverstrekkers willen weten of u een stabiele werkgeschiedenis hebt. Vervolgens kijken ze naar uw kredietverleden. Als u in het verleden een goede kredietverstrekker bent geweest, kan u gemakkelijker een autolening aangaan dan wanneer blijkt dat u niet goed met geld omgaat (of gewoon toevallig schulden hebt gemaakt met andermans geld).

Wat ook belangrijk is, is aantonen dat u genoeg beschikbaar geld hebt om al uw maandelijkse betalingen te doen, inclusief uw auto-betaling. Als er niet genoeg ruimte in uw budget is om alle maandelijkse rekeningen plus een gloednieuwe auto te betalen, dan kan een kredietverstrekker uw leningaanvraag niet goedkeuren.

Er zijn enkele basis documenten die je nodig hebt om een lening aan te vragen: 

  • Uw rijbewijs of een bewijs van uw identiteit en adres.
  • Enig bewijs van inkomen (loonstrookjes, belastingaangiften, enz.)
  • Een bankafschrift of ander bewijs dat je over voldoende geld beschikt om de auto te betalen.
  • In sommige gevallen (als u een lening aanvraagt op het krediet van iemand anders), ook de bovenstaande documentatie van die persoon.

Waar kan ik een autolening aanvragen?

Waar kunt u een autolening aanvragen? Een autolening kan u op verschillende plaatsen afsluiten. Vaak kunt u rechtstreeks bij de autodealer een lening aanvragen, maar u kunt zeker ook bij banken en kredietverstrekkers uw autolening aangaan.

Een van de beste plaatsen voor het aanvragen van een autofinanciering is rechtstreeks bij de dealer. De dealer zal vaak in staat zijn om u een goed tarief op uw auto lening dankzij hun toegang tot grote sommen geld. 

Een tweede optie is om via uw bank te gaan. Misschien heeft u een goede relatie met deze instelling en voelt u zich comfortabel bij hen voor uw financieringsbehoeften. Veel banken zullen u toestaan om een autolening te nemen als onderdeel van hun totale financiële dienstenpakket. Dit kan de zaken vergemakkelijken als u al uw financiën bij hen op orde heeft. Bij een bank kan u heel eenvoudig online een autolening simuleren voordat u effectief uw autolening aanvraagt. 

U kunt ook kijken naar lokale kredietverstrekkers die gespecialiseerd zijn in autoleningen. Deze kredietverstrekkers werken net als elke andere kredietverstrekker: ze geven u een offerte voor de rente en de voorwaarden, en ze verwachten dat u de lening na verloop van tijd terugbetaalt als onderdeel van uw maandelijkse budget.

Tenslotte kan u ervoor kiezen online een lening aan te vragen. Het is veel eenvoudiger om online een autolening aan te vragen dan vroeger, toen u naar de bank moest gaan of persoonlijk een aanvraag moest indienen.

Autolening aanvragen

Stappenplan autolening aanvragen

Stap 1

Ten eerste moet u uw verwachtingen op het gebied van autofinanciering op één lijn krijgen voordat u met uw aanvraag begint. Hoewel het verleidelijk is om het nieuwste luxemodel van een sportwagen of de hipste compacte SUV te willen, moet u realistisch zijn over wat u zich kunt veroorloven. Kunt u zich die betalingen echt veroorloven? Hoeveel zal de verzekering kosten? Wat gebeurt er als er iets misgaat met de auto? Wanneer heb je voor het laatst een lange autorit gemaakt?

Stap 2

Zorg er vervolgens voor dat u uw financiële gegevens bij elkaar hebt voordat u naar de dealer gaat. U moet al uw papierwerk in orde hebben: bewijs van inkomen, belastingformulieren van het afgelopen jaar, bankrekeningen en andere relevante informatie. Het helpt ook om een kopie van uw kredietrapport te hebben, zodat u weet waar u aan toe bent voordat u een financiële verplichting aangaat.

Stap 3

Kijk ten slotte rond voor financieringsopties en wees niet bang om te onderhandelen over betere voorwaarden.

Stap 4

Vraag uw autolening aan bij uw gewenste kredietverstrekker.

Veelgestelde vragen

Is het slim om geld te lenen voor een auto?

De beste manier om te bepalen of het slim is om geld te lenen voor een auto, is om je situatie te bekijken. Hoe hierbij vooral rekening met uw kredietwaardigheid en hoeveel geld u moet lenen voor een nieuwe wagen

Welke bank heeft de goedkoopste autolening?

Het kan moeilijk zijn om uit te vinden welke bank u de beste autolening gaat geven. U contacteert best eerst bij uw huidige bank naar de rentetarieven. Vervolgens kan u online een persoonlijke lening simulatie aanvragen bij verschillende banken. 

Hoeveel kan ik lenen voor een auto?

Bij de aanschaf van een nieuwe auto kunnen particulieren de volledige kosten lenen, dus inclusief BTW. Sommige banken staan ook een lening van 110 procent toe. Daarmee kan de koper meteen de registratiekosten en de eerste verzekeringspremies betalen.

Wat is een autolening?

Een autolening is een financieringsovereenkomst tussen een koper en een geldschieter voor de aankoop van een voertuig. De koper gaat ermee akkoord terug te betalen wat hij of zij leent, plus rente, in een reeks maandelijkse betalingen gedurende een overeengekomen periode.

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be