Zwarte lijst

U staat op de zwarte lijst en wil toch geld lenen voor een auto. Hoe begint u hieraan? Als u op de zwarte lijst staat, kan het moeilijk zijn om een bank te vinden die u een autolening wil verstrekken. Het is mogelijk dat u een geschiedenis van betalingsachterstand hebt, of misschien heeft u een onbetaalde incasso op je naam staan. Hoe dan ook, banken zijn meestal niet bereid om een risico te nemen met iemand met uw kredietgeschiedenis.

Dat betekent echter niet dat je geen opties meer hebt. Lees in deze blog wat u het beste kunt doen als u op de zwarte lijst staat.

Banken kunnen geen nieuwe lening, hypothecaire leningen of krediet toekennen

Wat is de zwarte lijst?

De lijst van wanbetalers, of leningen op de zwarte lijst, is een register van mensen die hun verplichting om leningen terug te betalen niet zijn nagekomen. 

Als u geld hebt geleend voor privédoeleinden, zoals een autolening, en u betaalt de lening niet op tijd of niet volledig terug, dan moet de geldverstrekker de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank inlichten. Die zullen uw naam op een lijst van wanbetalers plaatsen. Dit wordt de zwarte lijst genoemd.

De enige manier om uw naam van deze lijst te laten schrappen is door al uw schulden terug te betalen en uw schuld volledig kwijt te schelden. Als u in de toekomst geld moet lenen, zullen kredietverstrekkers deze lijst raadplegen alvorens u krediet te verlenen (tenzij u in een bevoorrechte positie verkeert).

Een autolening aanvragen, ondanks zwarte lijst

Gelukkig kunnen veel mensen die zich in deze positie bevinden nog steeds geld lenen, zelfs als ze op de zwarte lijst staan. De beste manier om een zwarte lijst te omzeilen is door buiten de nationale bank te kijken. 

 • Een eerste mogelijkheid is om u te wenden tot uw vrienden en familie alhoewel dit niet altijd bevorderlijk is voor de band tussen de partijen. 
 • Een tweede mogelijkheid is om een mini-lening of een particuliere lening aan te gaan. Hierbij is het vaak niet nodig dat de kredietverstrekker het CKP raadpleegt. 
 • Als derde mogelijkheid kan u nagaan of het kopen van uw auto op afbetaling bij de garage mogelijk is. 
 • Ten slotte is er één situatie waarbij u alsnog geld kan lenen bij de bank als u op de zwarte lijst staat. Dit is de zogenaamde lening met waarborg. De bank kan dan beslag leggen op uw eigendom bij niet-betaling van de lening. 

Blijf ik voor altijd op de zwarte lijst staan?

U blijft gelukkig niet voor altijd op de zwarte lijst. Wanneer uw schuld volledig is afbetaald wordt dit doorgegeven aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank. Vanaf dan staat u nog exact 1 jaar op de zwarte lijst. U hoeft zelf geen stappen te ondernemen hiervoor. 

Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen 8 dagen aan de Centrale te melden.

Van de zwarte lijst geraken

Om te kunnen kijken naar hoe u van de zwarte lijst kunt af geraken is het van belang om eens te zien hoe u er in eerst instantie bent gekomen. Op die manier kan er namelijk gemakkelijker worden gewerkt van de schulden af te komen, want dit probleem oplossen doet u uiteraard bij de kern, om op die manier te voorkomen dat het u in de toekomst nog een keer overkomt. Het kan waarschijnlijk ook geen kwaad om, in het geval u op de zwarte lijst genoteerd staat en u het moeilijk vindt om hier zelf uit te komen, hulp in te schakelen bij een van de instanties die we in ons land hebben met betrekking tot schuldbemiddeling. U zult uiteindelijk eerst volledig van uw schulden verlost moeten zijn voordat u van de zwarte lijst zult geraken. Denk overigens niet dat u direct van de zwarte lijst af bent vanaf het moment dat u uw schulden heeft voldaan. Zo werkt het namelijk niet, want vanaf het moment dat u uw schuld in heeft gelost zult u alsnog 1 jaar vermeld staan op de zwarte lijst en pas na die periode wordt u eraf gehaald en is het weer mogelijk om nieuw krediet aan te vragen via de bank.

Het is mogelijk om een gratis overzicht te krijgen van de gegevens die op uw naam zijn geregistreerd (naam van de kredietgever, nummer van de overeenkomst, geleend bedrag en toestand van de overeenkomst)

 • Ofwel via het internet, met uw elektronische identiteitskaart (eID) met kaartlezer
 • Ofwel door met de post een schriftelijke aanvraag te doen en daaraan een kopie van de voor- en de achterkant van uw identiteitskaart aan toe te voegen
 • Ofwel door u rechtstreeks te wenden tot een van de loketten van de Nationale Bank van België.

Tips over geld lenen als u op de zwarte lijst staat

Als u op een zwarte lijst staat bij een centrale instantie voor het niet terugbetalen van uw schuld, kan het moeilijk zijn om financiering te krijgen voor een nieuwe aankoop. Financiering krijgen via een bank of uw auto leasen wanneer u op de zwarte lijst staat kan moeilijk zijn, maar er zijn opties beschikbaar. Als u een auto wilt kopen ondanks het feit dat u op de zwarte lijst staat, zijn hier enkele nuttige tips om te weten hoe u financiering voor een auto kunt krijgen, ongeacht of u op de zwarte lijst staat.

 • Ga eerst en vooral geen overbodige leningen aan wanneer u op de zwarte lijst staat. Zorg ervoor dat u nog in staat bent de achterstallige betalingen te voltooien in de toekomst. 
 • Wanneer u op zoek gaat naar een privé lening waarbij ze uw kredietscore niet nagaan, doe dan genoeg onderzoek naar de verschillende kredietverstrekkers. 
 • Wanneer u vindt dat u onterecht op de zwarte lijst terecht gekomen bent en daardoor benadeeld wordt , kan u een aangetekend schrijven sturen naar het CKP. 
Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen 8 dagen door te geven.

Veelgestelde vragen 

Wat als ik een lening krijg terwijl ik al op een zwarte lijst sta?

Bij een bank zijn ze verplicht het CKP te controleren op eventuele wanbetalers. De bank zal u dus geen lening geven als u op de zwarte lijst staat, tenzij u een woning hebt die als onderpand kan dienen. 

Waar kan ik geld lenen als ik op de zwarte lijst sta?

Doordat kredietgevers verplicht zijn de lijst te raadplegen voordat ze een krediet toekennen, zult u moeilijk een nieuwe lening of een nieuw krediet kunnen krijgen. Particuliere leningen zijn een optie als u echt geld moet lenen en u op de zwarte lijst staat. Zij dienen namelijk geen kredietcontrole te doen. 

Hoe kom ik van de zwarte lijst af?

U wordt van de zwarte lijst geschrapt door u schulden af te lossen. Als u als consument geschrapt wilt worden, hoeft u zelf geen stappen te ondernemen bij de Centrale.  

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • https://www.nbb.be/nl/kredietcentrales/centrale-voor-kredieten-aan-particulieren
 • https://www.vlaanderen.be/consumentenzaken/zwarte-lijst-van-wanbetalers
 • https://economie.fgov.be/nl/themas/financiele-diensten/centrale-voor-kredieten-aan/negatief-luik-van-de-centrale

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be