Autolening simulatie

Het uitvoeren van een autolening simulatie is altijd een goed idee. Een autolening simuleren zorgt er namelijk voor dat u een concreet beeld krijgt van wat u van het krediet kunt verwachten. Dit geldt niet alleen voor de looptijd, maar ook voor de kostprijs. Wilt u graag de goedkoopste autolening kunnen afsluiten? Vergeet dan zeker niet om gebruik te maken van onderstaande vergelijker. Hierin vind u de meest interessante leningen voor uw nieuwe auto.

Autolening met vaste rentevoet 

Wanneer u een autolening simulatie gaat uitvoeren zal al snel duidelijk worden dat deze kredietvorm vooral wordt aangeboden met een vaste rentevoet. Aan de start van het krediet is dan reeds duidelijk hoe het precieze verloop eruit ziet. Dit betekent dat u nooit voor vervelende verrassingen kunt komen te staan. U weet immers precies hoeveel u maandelijks moet afbetalen en hoeveel de berekende intrest bedraagt. Deze zal als gevolg van het vastgestelde karakter gedurende de looptijd van de autolening niet veranderen. Dit betekent ook dat uw toekomstige autolening simuleren u meteen een zeer volledig beeld geeft van het verloop van uw krediet. 

representatief voorbeeld van een lening online met een voordelige rentevoet

De voordelen van een autolening met vaste rentevoet 

Kiest u voor het afsluiten van een autolening met vaste rentevoet? Dan zal een autolening simulatie u meteen duidelijk maken dat hier enkele niet onbelangrijke voordelen aan verbonden zijn. Wij hebben deze voordelen hieronder even voor u op een rijtje gezet. 

 • U weet precies welke kosten u zult moeten betalen. 
 • De kosten geen plotse stijging doormaken die uw krediet duurder maken. 
 • Het exacte verloop van uw autolening is van A tot Z bekend. 

Zowel wanneer u ervoor kiest om een autolening voor een nieuwe wagen als voor een tweedehands auto af te sluiten is het mogelijk om te genieten van deze voordelen. Dat geldt uiteraard ook voor het geval u een groene autolening zou afsluiten. 

De nadelen van een autolening met vaste rentevoet

Een autolening simulatie uitvoeren zal u eveneens duidelijk maken dat er enkele potentiële nadelen zijn verbonden aan het afsluiten van een autolening met vaste aantrekkelijke rentevoet. Hierbij moet u vooral rekening houden met de potentiële nadelen die hieronder staan aangegeven. 

 • Uw krediet kan niet goedkoper worden wanneer de marktrente daalt. 
 • Alleen een herfinanciering van uw autolening kan u lagere kosten opleveren. 

Kunt u leven met de hierboven aangehaalde nadelen? Dan is er verder eigenlijk geen enkele reden om niet te kiezen voor een autolening met vaste intrest. 

Autolening simulatie, hoe werkt het?

Een autolening simulatie uitvoeren zorgt er dus voor dat u een goed beeld krijgt van hoe het verloop van uw autolening eruit zal komen te zien. Niet alleen maakt ze het bedrag van de maandelijkse aflossing duidelijk, ook de kosten zullen duidelijk worden aangegeven. Een simulatie uitvoeren is steevast mogelijk op de websites van kredietverstrekkers. Let wel, door een simulatie uit te voeren is het nog niet duidelijke welke kredietverstrekker u de voordeligste autolening weet aan te bieden. Daarvoor maakt u bij voorkeur gebruik van een objectieve vergelijker zoals degene hier op deze pagina. 

Wilt u een autolening simulatie uitvoeren? Dan dient u er rekening mee te houden dat u daarvoor verschillende gegevens bij de hand dient te hebben. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

 • Hoeveel geld wenst u te lenen? 
 • Betreft het een autolening voor een nieuwe of voor een tweedehandse auto?
 • Wat is de gewenste looptijd van de autolening? 
 • Hoeveel bedraagt de berekende intrest op de financiering? 

De hierboven aangehaalde informatie dient allemaal aan de start van de simulatie te worden aangegeven. Valt de uitkomst van de simulatie bij u in de smaak? Dan heeft u doorgaans meteen de mogelijkheid om de gesimuleerde autolening ook daadwerkelijk af te sluiten. Omdat dit alles via het internet gebeurt kan de aanvraagprocedure zeer beperkt worden gehouden.

vaste jaarlijkse debetrente voor nieuwe wagens

Autolening vergelijken, waarop letten?

Er zijn bij een autolening vergelijken best een aantal zaken aan te halen waar u aandachtig voor dient te zijn. In het merendeel van de gevallen geldt voor de tarieven autolening dat ze zijn vastgesteld. Dit betekent dat u gedurende de volledige looptijd kunt rekenen op dezelfde (lage) kostprijs. Dit gezegd hebbende wordt het altijd aangeraden om dit nog even extra te controleren. Hanteert een kredietverstrekker voor haar autolening tarieven met een variabel karakter? Dan betekent dit namelijk dat de intrest gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst kan veranderen. 

Autoleningen vergelijken is in eerste instantie zo populair omdat dit één van de meest concurrentiële kredietvormen op de markt is. Uw toekomstige autofinanciering vergelijken zorgt er dan ook altijd voor dat u het meest voordelige exemplaar kunt afsluiten. Bij het uitvoeren van een vergelijking zijn er wel diverse factoren waar u aandacht aan moet besteden. Denk hierbij concreet aan de volgende:

 • Is er sprake van een vastgestelde intrest of niet? 
 • Gaat u geld lenen voor een tweedehandse of voor een nieuwe auto? 
 • Heeft u gekozen voor de aanschaf van een traditioneel of een groen voertuig? 

Hou er bovendien rekening mee dat een vergelijking niet altijd over een objectief karakter beschikt. Voert u deze uit op de website van een bepaalde kredietverstrekker? Dan is de kans zeer groot dat deze vooral diens eigen autolening in de kijker zal willen zetten. Dat spreekt echter voor zich. Vergelijk nu leningen voor nieuwe auto’s, tweedehands wagens en groene auto’s.

Vergelijk nu uw autolening

Zo weet u vanaf het moment dat het contract wordt ondertekent precies waar u aan begint.

 • Vergelijk gratis 20+ autoleningen (nieuw, tweedehands & groen)
 • Bespaar tot €3.000 in 30 seconden
 • Gebruikt door 1.2 miljoen Belgen

De verschillende vormen van een autolening 

Tijdens het uitvoeren van een autolening simulatie zal er u heel wat duidelijk worden. Eén van de zaken die duidelijk zullen worden is het verschil in soorten autofinancieringen. Een simulatie autolening uitvoeren maakt bijvoorbeeld duidelijk dat u om geld te lenen voor een auto kunt kiezen tussen verschillende financieringsvormen. Het gaat hierbij om:

 • Een lening op afbetaling
 • Een verkoop op afbetaling
 • Het zogenaamde balloncontract
 • Een groene autolening

Voor heel wat potentiële kredietnemers geldt dat ze een autolening simulatie uitvoeren om een goed beeld te krijgen van de werking van deze verschillende vormen van financiering. Ook de onderstaande informatie kan u daar een goed beeld van geven. 

Een lening op afbetaling

Bij geld voor een auto lenen simulatie geldt dat de focus van de meeste potentiële kredietnemers vooral komt te liggen op de traditionele lening op afbetaling. Deze staat erom bekend over een zeer lineaire werking te beschikken. Concreet betekent dit in de praktijk dat:

 • U van bij de start weet welke kosten u zult moeten betalen
 • Het exacte kredietverloop bekend is 
 • Er niet van de kredietvoorwaarden kan worden afgeweken 

De lineaire kredietvoorwaarden zorgen ervoor dat de gewone autolening op afbetaling veruit de financieel interessantste kredietvorm is. Er mag dan wel niet van de kredietvoorwaarden afgeweken mogen worden, u krijgt er zeer lage kosten voor in de plaats. Het maandelijks geleende bedrag dat in dit geval wordt betaald bestaat uit een bepaalde maandelijkse afbetaling aangevuld met de intrest van het krediet. 

Een verkoop op afbetaling 

Tijdens een autofinanciering simulatie zal tevens duidelijk worden gemaakt dat er zoiets bestaat als een verkoop op afbetaling. In dit geval krijgt u de keuze om aan het einde van de looptijd van het kredietcontract de auto in kwestie terug te geven of te houden. In het eerste geval is er geen verdere afbetaling meer vereist. Kiest u ervoor om de auto te houden? Dan zal er nog een restbedrag moeten worden betaald. Hoeveel deze precies zal bedragen is afhankelijk van de waarde van het voertuig. 

Het balloncontract

Een balloncontract vertoont grote gelijkenissen met een verkoop op afbetaling. Dit betekent dat niet de volledige som die benodigd is om de auto te kopen tijdens de looptijd van de kredietovereenkomst wordt betaald. De maandelijkse bedragen die betaald moeten worden vallen hierdoor minder hoog uit. Dit maakt uw autolening in de basis voordeliger. U moet er wel rekening mee houden dat er aan het einde van de kredietovereenkomst nog een restbedrag, de zogenaamde ballon, moet worden betaald. Vooral dit laatste maakt deze vorm van geld lenen voor een auto in de praktijk eigenlijk niet zo populair als u mogelijks zou vermoeden.

Een groene autolening 

Wanneer u een autolening simulatie uitvoert zult u tot de vaststelling komen dat er ook zoiets bestaat als een groene autolening. Het betreft hier een kredietvorm waarvoor kan worden gekozen wanneer u een specifiek voertuig heeft aangekocht. Denk hierbij aan: 

 • Een volledig groene auto zoals een elektrisch voertuig;
 • Een hybride wagen; 

Een lening simulatie auto uitvoeren is zeker bij een groene wagen ontzettend belangrijk. U dient er dan ook rekening mee te houden dat de voorwaarden en toegepaste intresten aanzienlijk kunnen verschillen. Dit wordt onder meer in de hand gewerkt door het verschil tussen volledig groene en hybride voertuigen. Ook voor deze laatste kan een groene lening worden afgesloten, al zullen de kosten daarbij wellicht net iets hoger zijn gelegen. 

groene autolening jkp geldig

Wat kost een autolening?

Tijdens een autokrediet simuleren ligt de nadruk vaak vooral op de kosten die worden aangerekend. Wat dit betreft is het van belang om te weten dat het zogenaamde jaarlijkse kostenpercentage niet alleen maar bestaat uit de rentevoet autolening. Natuurlijk maakt de rente er voor een groot gedeelte deel vanuit, maar er zijn ook nog andere kosten die het JKP beïnvloeden, namelijk:

 • Eventuele commissies;
 • Eventuele dossierkosten; 

Het jaarlijks kostenpercentage van uw autolening is eenvoudig te berekenen. Ze bestaat dan ook uit het volledige leenbedrag inclusief de rentevoet autolening die werd bepaald. Deze wordt aangevuld met de eventuele bijkomende kosten. Vervolgens dient alles bij elkaar te worden opgeteld en omgezet te worden in een percentage dat aangeeft hoeveel u maandelijks dient te betalen. Ook een autolening simulatie uitvoeren kan het JKP meteen duidelijk maken. 

Tarief autolening 

Het JKP waar hierboven reeds naar werd verwezen wordt bepaald of beïnvloed door verschillende factoren. Concreet dient hierbij rekening te worden gehouden met de volgende zaken:

 • De leeftijd van de auto (nieuw of tweedehands) 
 • De looptijd van de autolening die u wenst af te sluiten
 • Welke rentevoet autolening er wordt gehanteerd door de kredietverstrekker 
 • Of er sprake is van bijkomende kosten zoals eventuele commissies, etc. 

In zowat alle gevallen maakt een autolening simulatie duidelijk dat de rente op een autolening is vastgesteld. Dit betekent dat ze gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst niet zal veranderen. Let op, soms is nog een restbedrag verschuldigd aan het einde van het contract. 

Veelgestelde vragen

Welke bank heeft de goedkoopste autolening?

Een autolening simulatie of een autolening vergelijking uitvoeren wijst u altijd de weg naar de goedkoopste autolening. Welke verschillende kredietgevers de goedkoopste autoleningen weten aan te bieden, is dan ook sterk afhankelijk van het moment in kwestie. De rentevoet autolening kan immers door elke kredietverstrekker op eender welk moment worden aangepast.

Is het slim om geld te lenen voor een auto?

De meeste mensen kiezen ervoor om een autolening af te sluiten voor de aankoop van een auto. Dat is het gevolg van het feit dat een autolening wordt bestempeld als een verloren investering. Uw spaargeld spreekt u er omwille van deze reden dan ook maar beter niet voor aan.

Hoeveel kan ik lenen voor een auto?

Hoeveel u kunt lenen voor een auto is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan uw inkomsten, maar ook aan de vaste kosten waar u mee te maken heeft. Eventuele reeds lopende kredieten kunnen uw looncapaciteit bijvoorbeeld aanzienlijk beïnvloeden. Hier moet u zeker rekening mee houden.

Hoe online een offerte aanvragen voor een autolening? 

Na het uitvoeren van een autolening simulatie zal er u altijd de mogelijkheid worden aangeboden om de autolening af te sluiten. Online een offerte aanvragen voor een autolening is doorgaans ook mogelijk wanneer u een berekening heeft laten uitvoeren. De elektronische handtekening van de offerte start vervolgens de aanvraagprocedure. 

Voor welke soorten auto’s kunt u een autolening aangaan?

Een autolening simulatie uitvoeren maakt u duidelijk dat u voor verschillende voertuigen een autolening kunt aangaan. U bent bijvoorbeeld niet genoodzaakt om daarvoor een nieuwe auto aan te kopen. Ook een autolening tweedehands vergelijken is dan ook een aanrader. Ook voor een groene auto kunt u uiteraard een autolening aangaan.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • https://economie.fgov.be/nl/themas/financiele-diensten/consumentenkrediet/terugbetaling/hergroeperingskredieten
 • https://www.vlaanderen.be/startlening

Vergelijking starten?

Autolening.be vergelijkt alle banken. Start nu uw simulatie.

logo Santander
Logo Mozzeno
Logo Europabank
Logo BNP Paribas Fortis
Logo Bpost Bank
Logo Crelan

© 2022 Autolening.be : VInd de beste en goedkoopste lening voor uw nieuwe of tweedehands auto.

Leningvormen

Tweedehands wagen

Nieuwe auto

Groene auto

Kennisbank

Contact

Santvoortbeeklaan 25,
2100 Antwerpen

info@autolening.be